
Metropolitan Okul Olgunluk Envanteri
Metropolitan -1
Metropolitan okul olgunluğu testi, ilkokula başlayacak çocukların okula uygun olup olmadığını değerlendirir. Metropolitan okul olgunluğu testi altı bölümden oluşur ve her bölüm çocuğun okula başlamaya hazırlık becerisini ve fizyolojik davranışlarına Ölçer. Testin alt bölümlerinde elde edilen başarı oranı farklı olabilir.
Çocukların okula başlama süreci onlara ve ailelerine çeşitli değişiklikler getirecektir. Bu başlangıç sırasında çocuğunuzun okul hayatına hazır olup olmadığını bilmek son derece önemlidir. İlkokula başlamaya hazır olmayan çocuklar yaşıtlarının gerisinde kalabilir, okulda başarısız olabilir ve bu nedenle psikolojileri olumsuz etkilenebilir okula hazırlıklı bir şekilde başlamak çocuğun eğitim hayatını daha başarılı hale getirir .
Metropolitan okul olgunluğu testi kaç yaşa uygulanır?
Metropolitan okul olgunluğu testi beş-altı yaş aralığındaki ilkokula yeni başlayacak çocuklara uygulanmaktadır. Hazırlık aşamasındaki çocukların ve ailelerin bu testi yaptırmaları çocukların uygunluğu hakkında bilgi edinmeleri açısından oldukça önemlidir. Bu yaştaki çocukların okuma, yazma ve sayıların yanı sıra akıl yürütme yeteneklerini ve dikkatleri de değerlendirilir.
Metropolitan okul olgunluğu testi neyi Ölçer?
Metropolitan okul olgunluğu testinde aşağıdaki beceriler kontrol edilir
El ile göz koordinasyonu
İnce motor kas becerisi
Sayısal bilgi
Görsel dikkat
Çeşitli durumlar karşısında nedensel ilişki kurma
Yönerge takip edebilme
Nesne bilgisi
İşitsel dikkat
Kelime bilgisi
Sözcük bilgisi
Metropolitan okul hazırlık test materyali iki bölümden oluşmaktadır okuma olgunluğu ve sayı olgunluğu. Bu iki bölüm ise kendi içerisinde toplam altıya ayrılır. Eşleştirme, genel bilgi, cümle anlama ve kelime anlama okuma olgunluğu kategorisinin alt başlıklarıdır sayı olgunluğunu alt başlıkları ise sayılar ve kopyadır. İlk dört alt test okuma olgunluğu seviyelerini, beş ve altıncı testler sayı olgunluğunu gösterir. Tüm testlerin değerlendirilmesi çocuğun genel olgunluğu hakkında bilgi verir. 100 test sorusu tamamlandıktan sonra test sona erer ve puanlar toplanır.
Metropolitan -2
4+4+4 sistemine geçişle beraber 66 ayını dolduran çocukların zorunlu okul çağı kapsamına alınmasıyla beraber okul olgunluğu konusu ailelerin bir numaralı gündemi oldu.
Bilindiği üzere 4+4+4 Sisteminde çocukların okula başlama yaşı 66 ay olarak belirlenmişti. Yapılan değişiklikle ayrıca aileler 66 aydan öncede (60 aydan sonra) kendi talepleriyle çocuklarını 1. sınıfa kaydettirebilmelerinin önü açıldı.. 60 – 66 ay arasındaki çocukların okula uygun olup olmadıkları bir çok velinin cevap beklediği bir soru. Çünkü okul olgunluğu düzeyinde olmayan bir çocuğun 1. sınıfta yaşayabileceği çeşitli sıkıntılar var.
Uzmanlar okul olgunluğunu, “Çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından belirli bir düzeye gelmesi ve okulda kendisinden beklenilenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olması” olarak tanımlıyor.
Okul olgunluğuna erişmemiş bir çocuk okul ortamının kendisinden beklentilerini yerine getiremediğinde okula karşı olumsuz duygular ve negatif bir tutum geliştirecektir. Bu yönüyle okul olgunluğu gelişimin hızlı olduğu bu dönemde hem oryantasyon açısından hem de çocukların çeşitli mukayeselere tabi tutulması yönüyle hayati bir önem taşır. 60 ay sonrası çocukların 1. Sınıfa kaydettirilmeleri ailelerin kararına bırakılmış. Özellikle 60 ay çocuğuna sahip olup kararsız kalan aileler çocuklarının okul olgunluğu için bir uzman görüşüne başvurmalıdır.
Okul olgunluğu dünyanın birçok ülkesinde çeşitli veri değerlendirme araçları ile belirlenebilmektedir. Aileler dünyanın birçok ülkesinde geliştirilmiş olan ve ülkemizde de yaygın olarak kullanılan değerlendirme araçlarının ürettiği sonuçlardan yola çıkarak karar vermelidirler.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.
Metropolitan okul olgunluğu testi, okula yeni başlayan birinci sınıf çocuklarının yönergeleri anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özellikleri ve başarılarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Her alt test uzman kişi tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği resimlerden meydana gelmiştir.
Çocukları anaokulun sonunda veya birinci sınıfın başlangıcında değerlendirmek için hazırlanan ve on altı sayfadan oluşan bu test, altı ayrı alt testten oluşmaktadır. Bu testler şu şekilde sıralanmaktadır:
Kelime anlama (15 madde) : Bu test dilin anlaşılması ve kavranmasını belirlemeye yönelik bir testtir. Çocuktan, her sırada dört resim içinden söylenileni seçmesi istenmektedir.
Cümleler (14 madde) : Bu testte çocuktan kendisine anlatılan cümleyi anlaması ve gördüğü resimle bunu birleştirmesi gibi karmaşık bir işlem beklenilmektedir.
Genel Bilgiler (14 madde) : Sosyokültürel faktörün etkisinin fazla olduğu alt testlerden biri olan genel bilgi alt testinde söz konusu olan resimler, çocukların günlük hayatta her zaman karşılaşabileceği görme ve elleme olanağına sahip olduğu nesnelere aittir. Çocuktan gösterilen resimle tanıdığı nesne arasında ilişki kurması ve nesneyi isimlendirmesi istenilmektedir.
Eşleştirme (19 madde) : Okuma yazmanın öğrenilmesinde önemli bir yer tutan eşleştirme, metropolitan okul olgunluğu testinin en önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır.
Benzerliklerin tanınmasını içine alır. Her madde de hayvanların, eşyaların, sayıların, harflerin, kelimelerin dört ayrı resmi sıralanmıştır. Sıranın ortasında çerçeve içine alınmış resmin aynısının çocuktan bulması ve çerçeve içine alması istenir. Genellikle bu testte şekilleri doğru olarak işaretleyemeyen ve ters işaretleyen çocuklarda okuma ve yazmada problemlerin görüldüğü belirtilmektedir.
Sayılar (24 madde) : Bu test sayı bilgisini ölçmektedir. Bu alt testte sayılar ve seriler hakkında belirli bir eğitimden geçmemiş olan okul öncesi çocuklarda o zamana kadar kazanılmış olan sayı kavramını dolayısıyla sayı olgunluğunu ölçmek amaçlanmaktadır.
Kopya etme (10 madde) : Çocuğun gördüğü şekli doğru olarak algılaması ve buna mekan içerisinde yer verme yeteneğini ölçen bir testtir. Yazının öğrenilmesinde kopya etme önemli bir yer tutmaktadır. Yazı yazmayı öğrenmede gerekli olan, görsel algı ve hareket kontrolünün bileşimini ölçmektedir. Gördüğünü doğru algılayamayan ya da algıladığını mekanda doğru şekilde yerleştiremeyen çocukların, daha sonraları, okuma yazmanın öğrenilmesinde zorluk çekmeleri araştırmacıların özellikle üzerinde durduğu konulardan biridir. Bu tür testlerin çocuklarda, fiziksel gelişmeyi belirlediği kadar, zihinsel olgunluğu da belirledikleri saptanmıştır. Çocuğun, çizme ve yazmada gösterdiği mekanda ters algılama eğilimi kopya etme alt testinde kendini gösterebilir.
Bütün bu alt testlerde her maddeye doğru verilen yanıt bir puan ile değerlendirilir. Puanların tümü testin toplam puanını oluşturur. Toplam puanın yüksekliği genel okul olgunluk düzeyinin yüksek olduğunu gösterir. Her alt testin kendine ait puanları da belirlenir.
